Keto diyeti nedir?
Halk arasındaki yaygın bilinirliği ile keto diyeti, tıptaki ismi ile ketojenik diyettir. Tıpta özellikle çocuklarda kontrol edilmesi zor yani refrakter epilepsinin tedavisinde başvurulan yüksek yağlı besinler ile yeter miktarda protein içeren besinlerin öncelikli tüketildiği bir düşük karbonhidratlı diyettir.
Uygulanan kısıtlı tıbbi çalışmaların sonuçları göz önünde bulundurularak keto diyeti sürecinde başta epilepsi olmak üzere alzheimer, diyabet ve kanser gibi pek çok hastalığa ve sağlık sorununa karşı büyük faydası vardır, bunun yanında kilo verilmesinde de faydalı olduğu görülmüştür.
Fakat bu diyetin uzun süre kesintisiz devam ettirilmesi sağlık açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Şimdiye kadar yapılmış çeşitli araştırmalar olsada bu araştırmalar tıp uzmanları tarafından henüz yeterli görülecek ölçekte gerçekleştirilmemiş olduğu için ketojenik diyete başlama ve diyeti sürdürme kararlarının dikkatli bir şekilde, bir uzman eşliğinde size özel olacak şekilde alınması önerilmektedir.
Ketojenik diyetin hastalıklara etkisi nasıldır?
Keto diyetinin özellikle epilepsi tedavisi sırasında kullanıldığı araştırmalarda hastaların yarısından çoğunda epilepsi nöbetlerinde birbirinden farklı oranlarda azalma olduğu kaydedilmiştir. Hastaların belirli bir yüzdesinde ise ketojenik diyet, diğer düşük karbonhidrat diyetleri ile birçok benzerliğe sahip sonuçlar vermiştir.
Keto diyeti, karbonhidrat alımı ve yağ yakımı arasındaki ilişki nedir?
Keto diyetinin temelini vücudun dışarıdan karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmak oluşturmaktadı. Karbonhidrat alımında görülen bu azalma vücudun ketoz adı adı verilen metabolik bir duruma girmesine yol açar. Ketoz durumunda vücut enerji için yağ yakmada çok daha istekli bir hale gelir ve vücut gerek olan enerji ihtiyacını karbonhidratlar yerine yağlardan karşılamaya başlar bu sayede yağ yakımında artış gözükür.
Tüm bu süreç içerisinde yağ karaciğerde ketonlara dönüştürülerek beyin için dahi enerji sağlamak üzere kullanılabilecek hale getirilir. Keto diyetleri hem kan şekeri değerlerinde hem de insülin seviyelerinde büyük bir düşüşe neden olabilmektedir.