Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KTO’dan ihracatta rekor övgüsü

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA) Kayseri’de temmuz ayında gerçekleştirilen 280 milyon 139 bin dolarlık ihracatın, geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık yüzde …

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA) Kayseri’de temmuz ayında gerçekleştirilen 280 milyon

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kayseri’de temmuz ayında gerçekleştirilen 280 milyon 139 bin dolarlık ihracatın, geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık yüzde 8,4 arttığını belirten Başkan Gülsoy, “İhracatta rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyoruz. Ekonomimiz ihracat öncülüğünde, büyümeye ve yükselmeye devam edecek. Ülke olarak ihracat, sanayi üretimi ve istihdamda, salgın öncesi seviyelerin üzerine çıkmış durumdayız. Bize düşen edindiğimiz bu kazanımları, katma değerli ihracatla süsleyerek sürdürülebilir bir şekilde yarınlara taşımaktır. Bu tablonun mimarı olan Tüm ihracatçı üyelerimizi ve emektar çalışanlarını elde ettikleri bu başarıdan dolayı yürekten kutluyorum.” dedi.

Başkan Gülsoy, Temmuz ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “TÜİK verilerine göre 2021 yılı için Kayseri İhracat rakamları Temmuz Ayı 258 milyon 488 bin dolar iken 2022 yılı Temmuz ayında 280 milyon 139 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Artış oranı aylık bazda geçen seneye kıyasla yaklaşık yüzde 8,4’dür. Ocak – Temmuz döneminde artış oranı ise geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 17,6 oranında artmıştır. Öte yandan 2022 Haziran ayına kıyasla yüzde 2,3 oranında azalış göstermiştir. Kayseri ili olarak İthalatımız ise Temmuz ayında 149 milyon 488 bin dolar olmuştur. Azalış oranı geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 18 oranında gerçekleşmiştir. İlimiz dış ticaret açığının azalmasına bu anlamda katkı vermiştir. 2022 yılı Temmuz döneminde 1’inci ihracat pazarımız Almanya, Irak, ABD, İsrail, İtalya, Birleşik Krallık, Romanya, Polonya, Belçika, Tunus’dur.” İfadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Çelik, Elektrik ve Elektronik, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Madencilik Ürünleri gibi sektörlerde artış yaşanırken tekstil ve hammaddeleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Halı sektörlerinde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

“KAYSERİ’DEN 7 AYDA 2 MİLYAR 282 MİLYON DOLAR İHRACAT”

Başkan Gülsoy, ihracatta rekor üstüne rekor kırıldığını, olumlu gidişatın yarınlarımıza umut olduğunu belirterek şunları söyledi: “Dünya ekonomisinde ciddi bir kaos var. Başta Çin, ABD ve AB olmak üzere küresel piyasalarda artan resesyon endişeleri ülkemizi de etkiliyor. Bu açıdan bakıldığında ihracat pazar çeşitliliğini artırmak resesyondan veya olumsuz olabilecek gelişmelerden daha az etkilenmek adına önemli. Sermaye ve finansmanı doğru yönetebilmek, yüksek katma değerli üretim ile ihracat kilogram birim değerini artırmak büyük önem taşıyor. Ülkemizin olası resesyondan daha az etkilenmesini umuyoruz. İhracat, sanayi üretimi ve istihdamda, salgın öncesi seviyelerin üzerine çıkmış durumdayız. Yurtiçinde enflasyon ve üretim maliyetlerindeki artışların yanı sıra, tüm dünyada yükselen hammadde ve enerji fiyatlarıyla da karşı karşıya kaldık. Rusya-Ukrayna savaşı, Çin-Tayvan gerilimi, enerji ve gıda arzındaki sıkıntılar,COVİD-19’un yeniden yayılması ve dünya genelinde faizlerin artmaya başlaması, küresel büyümeyi aşağı yönlü etkiliyor. Türk ekonomisi ise yaşanan tüm zorluklara rağmen, son dönemde diğer ülkelere göre çok daha hızlı büyüdü. Bu zorlu dönemde; Finansmana ulaşımdaki zorluklar, kredi faizlerindeki yükseliş ve kredi limitlerinin yetersizliği üyelerimizin sorunlarının başında yer alıyor.

Üretimin, istihdamın ve ihracatın yara almadan devam edebilmesi için günümüzde işletmelerimizin daha çok desteklenmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacı, geçmiş dönemlere göre daha da artmış durumdadır. Bankalarımızdan reel sektörümüze uygun koşullarla kredi sağlamalarını ve yapıcı hareket etmelerini beklemekteyiz. Biz, 25 bine yakın üyemizin her platformda yüksek sesiyiz. Onların dile getirdiği her sorun ve her konunun yakından takipçisiyiz. Kayseri olarak İlk 7 ayda yakaladığımız rakamlar ile 2022 yılı için 4,2 milyar dolar hedefimizi geçeceğimizi düşünüyorum. Bunu da mücadeleci ihracatçı üyelerimizin enseyi karartmadan, önce ülkem önce devletim diyerek çalışma azimlerinde görüyoruz. Şehrimizde ilk 7 ayda ihracatımız 2 milyar 282 milyon dolara çıktı. Her şeyden önce bu tablonun mimarı ihracatçı üyelerimizi ve emektar çalışanlarını can-ı gönülden kutluyorum. Her koşula, her zorluğa rağmen azimle çalışmalarından dolayı da teşekkür ediyorum.”