Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TETSİAD Akademi sektörü bilgilendiriyor

Ev tekstili sektörü temsilcilerini bilgilendirme adına yürütülen TETSİAD Akademi projesi kapsamında, ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 …

Ev tekstili sektörü temsilcilerini bilgilendirme adına yürütülen TETSİAD Akademi projesi

Ev tekstili sektörü temsilcilerini bilgilendirme adına yürütülen TETSİAD Akademi projesi kapsamında, ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Yapılan Değişiklik ve İhracat Bedelleri Konusundaki Gelişmeler’ ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.

BURSA (İGFA) – Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) tarafından TETSİAD Akademi kapsamında düzenlenen seminere katılan TETSİAD Yeminli Mali Müşaviri Murat Göktaş, ev tekstili sektörünü yakından ilgilendiren değişikliklere dikkati çekti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 21 Ekim 2021 tarihli yazısında belirtilen ihracat bedellerinin yurda getirilmesiyle ilgili gelişmeleri anlatan TETSİAD Yeminli Mali Müşaviri Murat Göktaş, “Fiili ihracatı gerçekleştirilen işlemlere ilişkin ihracat bedellerinin yurda getirilmesi süresi, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemez. 180 gün azami süre olup bedellerin ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin yurda getirilmesi esastır. Bu değişiklik 4 Eylül 2018’den itibaren gerçekleşen ihracatları kapsar” diye konuştu.

29 ÜLKE, MUAF TUTULDU

Serbest bölgelere yapılan ihracat işlemlerinin de 2018-32/48 sayılı Tebliğ hükümleri kapsamında yer aldığını belirten Murat Göktaş, “Çoğunluğu Afrika kıtasında olan 29 ülkeye yapılan ihracat işlemleriyle ilgili olarak Tebliğ’in 3’üncü maddesinin birinci fıkrası uygulanmaz. Bu ülkelere yapılan ihracat işlemlerinde ihracat bedelinin yurda getirilme zorunluluğu bulunmamaktadır. 29 ülkeye ilave olarak 10 ülkeye yapılan ihracat işlemlerinde de bedellerin yüzde 50’sinin tasarrufu serbest” dedi.

‘ÖDEMELERDE TL KULLANIMI ZORUNLU’

Tebliğ değişikliğiyle, taşıt sözleşmeleri dışındaki ticari mal dâhil her türlü menkul satışlarına ilişkin sözleşmeler ve faturaların yine döviz cinsinden düzenlenebileceğini ancak ödemelerin Türk lirası cinsinden yapılacağını da belirten Göktaş, “Bu işlemlerde alıcıların ödemelerini Türk parası üzerinden yapması, satıcıların ise Türk parası cinsinden yapılan ödemeyi kabul etmeleri ayrı ayrı zorunlu tutulmuştur. Gayrimenkuller dışındaki ticari mallar dâhil tüm taşınır malların satışında sözleşmeler ve faturalar döviz cinsinden düzenlense bile ödemeleri Türk lirası cinsinden yapılacaktır. Değişiklik, Türk lirasını güçlendirmeye yönelik” ifadelerini kullandı.